Всесвітній день книги рекордів Гіннеса
Vsesvitniy-den-rekordiv-Hinnesa

Кожного року у третій четвер листопада відзначається Всесвітній день книги рекордів Гіннеса.

Свято започаткували у 2005 році, дата обрана на честь дня, коли Книга рекордів Гіннеса здобула титул найбільш продаваної книги з авторськими правами.

Ідея концепції Книги рекордів належить Х’ю Біверу, який був директором пивоварні в Ірландії та часто чув суперечки щодо різних рекордів і питань від своїх відвідувачів. Тому в 1951 році Бівер вирішив, що відповіді на різноманітні запитання можна записувати у спеціальну книгу. До речі, назва Книги перейнята від назви пивоварні (Arthur Guinness Son&Co).

Перша Книга рекордів Гіннеса побачила світ 27 серпня 1955 року і складалася зі 198 сторінок, вже до Різдва книга стала абсолютним бестселером у Великобританії.

ЦІКАВІ ФАКТИ

  • Книгу рекордів придумав сер Хью Бівер, промисловик пивних заводів «Гіннес», що також був мисливцем. Він посперечався з друзями щодо швидкості пернатої дичини, і в жодному довіднику не знайшов відповідь на своє питання. Так виникла ідея створити книгу, щоб зібрати в ній енциклопедичні та цікаві факти.
  • Першу Книгу Гіннеса надрукували 27 серпня 1955 року. Видання мало 198 сторінок та стало справжнім бестселером у Великій Британії. До книги потрапили найбільш серйозні та ретельно перевірені факти та досягнення того часу.
  • Із 60 000 запитів до щорічного видання Книги Гіннесу можуть потрапити лише 4000. Рекорд повинний бути доведеним (мати обґрунтоване підтвердження), його можуть побити інші люди, а також досягнення не може бути звичайною справою, на яку здатен кожний.
  • Книга рекордів Гіннеса перевидана на 37 мовах світу. Видання завоювало місце на власних сторінках. Рекорд – книга є найбільш популярним виданням, захищеним авторським правом, що друкується тиражем понад 80 мільйонів екземплярів у понад 100 країнах світу.
  • Переможцям-рекордсменам Книги Гіннеса нічого не платять за досягнення. Ніяка плата також не береться з тих людей, хто бажає встановити рекорд. Щоб потрапити на сторінки легендарного видання, потрібно встановлювати досягнення, подавати заявку та дотримуватися правил.