Всесвітній день кульбаби
Vsesvitniy-den-kulbaby

Коли весняне сонечко посилає свої перші теплі промені на землю, а галявина вкривається зеленим килимом, по траві миттєво розсипаються яскраво-жовті квіти – кульбаби. Для одних ці рослини – звичайні бур’яни, для інших – компонент вітамінних страв, адже із зелені готують вишукані салати, а із квіток варять смачне варення. Окрім того, квітка володіє цілющими властивостями, тому широко використовується в медицині. Як бачимо, кульбаба – рослина універсальна. Тому недарма в її честь було запроваджено окреме свято, яке так і називається – Всесвітній день кульбаби. До речі, святкують його 13 травня. Саме тоді квіточки з’являються на галявинах на територіях країн з помірним кліматом.

Кульбаба має стрижневий гіллястий корінь, товщина якого сягає 25 мм, а довжина – 50 см. Рослина має голі перисті листочки, зібрані у розетку. Соковитий квітконос має форму циліндра та одне суцвіття у вигляді кошика з квітками яскравого жовтого кольору. Як у стеблі, так і в квітці рослини міститься густа рідина, що має вигляд молочка. Тому її іноді називають молочаєм, хоча насправді, це рослини з різних родин. Перші квітки кульбаби з’являються у квітні, потім, коли дозріває насіння, на зміну яскраво-жовтим квіточкам приходять пухнасті білі шапочки.

Корінь кульбаби широко застосовується у науковій медицині. Його висушують, подрібнюють та додають до складу відварів та екстрактів для профілактики та лікування захворювань травної системи. Корінь кульбаби у складі з деревієм та хвощем приймають як проносний засіб, а також для покращення апетиту. У свіжому вигляді коріння кульбаби покращує роботу кишківника та шлунку. Препарати із вмістом кульбаби застосовують у лікуванні захворювань печінки.

Кульбаба володіє сечогінними, кровоочисними, жовчогінними властивостями. У народній медицині застосовується для лікування захворювань жовчогінного міхура, кишківника, печінці, нирок тощо. Корінь кульбаби нормалізує тиск крові, покращує сон, апетит, застосовується для лікування запалення органів зору.

Широко кульбаба застосовується у косметичній галузі. Наприклад настойка з квітів кульбаби дає хороший ефект у боротьбі з пігментними плямами, вуграми та бородавками.

Першими відзначати цей день вирішили жителі Франції. Щороку 13 травня вони вдягають на себе мантії зелено-жовтого кольору та проводять обряд освячення салату, приготованого з листя кульбаби. В цей день кожна господиня намагається приготувати з цієї рослини найвишуканіше страву: салат, суп, закуску. Кульбабу додають до сиру, хліба, повидла, лікеру тощо.

Американці також полюбляють кульбабу та свято, що з нею пов’язане. До речі, у Сполучених Штатах окрім Всесвітнього дня є ще Національний день кульбаби, що відзначається 5 квітня. У 1957 році світ побачив роман популярного американського письменника Рея Бредбері під назвою «Вино з кульбаби». Згодом твір набув широкої популярності, а люди переконалися, що таке вино можна спробувати не тільки в Америці, але й у Франції, Великобританії тощо. Жителі США на Всесвітній день кульбаби прикрашають себе жовтими квітами та готують з них соки та салати.

Вшановують кульбабу і бельгійці, адже саме вони володіють секретом пивоваріння із застосуванням цієї рослини. 13 травня тут влаштовують величезні ярмарки, на яких продають повидло, випічки, йогурти, мед та інші страви із вмістом листя чи квіток кульбаби.

Якщо в Україні кульбабу вважають бур’яном, від якого важко позбутися, то в Італії цю рослину вирощують на величезних плантаціях. А ранньою весною кульбаба за досить високою ціною продається тут у супермаркетах. Навіть в меню дорогого італійського ресторану можна знайти вишукані страви, у яких зіркою є ніщо інше, як кульбаби.

Всесвітній день кульбаби не обійшов і Піднебесну. Китайці взагалі вважають кульбабу не травою, а овочем та готують з неї безліч смачних та корисних страв.