Всесвітній день проти патентів на програмне забезпечення
Vsesvitniy-den-proty-patentiv-na-prohramy

24 вересня в світі проводиться Всесвітній день проти патентів на програмне забезпечення. Впроваджена ця подія завдяки ініціативі Глобальної коаліції компаній-розробників програмного забезпечення, різних асоціацій та незалежних розробників, що була оголошена 2 вересня 2008 року.

Першим етапом для запровадження цього дня стало прийняття Європейським парламентом у вересні 2003 року поправок, які обмежують сферу дії патентного законодавства та захищають невеликі підприємства, що займаються розробкою програмного забезпечення, від негативного впливу «широких» патентів. Сталося це завдяки зусиллям активістів, у тому числі Бенджаміна Хенріона – ініціатора проекту StopSoftwarePatents.

Незважаючи на ці «перемоги», питання про те, чи слід скасувати патенти на програмне забезпечення, досі залишається відкритим. Цей вересневий день – ще одна нагода продемонструвати зростаючу стурбованість розробників та користувачів з приводу видачі патентів на програмне забезпечення, яке впливає на їхню свободу впроваджувати нововведення.