Всесвітній день слонів
Vsesvitniy-den-sloniv

Всесвітній день слонів, який відзначають щороку 12 серпня, це дієвий засіб, за допомогою якого організації та приватні особи можуть об’єднатись, щоб обговорити ті ризики, які загрожують слонам. Свято має досить нейтральне значення, що дозволяє та сприяє всім організаціям та громадянам проводити кампанії під егідою Всесвітнього дня слонів. Таким чином кожен може підтримувати цю критичну глобальну проблему, яка вимагає співпраці через кордони та політичні лінії. Цей потужний, колективний глобальний голос надає громадянам, політикам, політикам та урядам спосіб створювати та підтримувати рішення щодо збереження цих могутніх тварин. Світ має бути безпечним для кожного представника дикої природи.

Всесвітній день слонів був заснований 12 серпня 2012 року жителькою Канади Патріцією Сімс у співпраці з Фондом реінтродукції слонів Таїланду, ініціативою таїландської королеви Сирікіт. З цього часу Патрісія Сімс продовжує очолювати Всесвітній день слонів. З моменту заснування глобальної системи підвищення обізнаності про слонів, вона має партнерські стосунки зі 100 організаціями, що займаються охороною цих тварин у всьому світі, і охоплює величезну кількість людей. Мільйони учасників у всьому світі висловили свою стурбованість з приводу долі слонів через визнання присвяченого їм Всесвітнього дня. Таким чином люди доводять, що люблять слонів і хочуть зробити все можливе, щоб допомогти розмноженню їх популяції.

Всесвітній день слонів – це заклик до кожного з нас підтримати організації, які працюють над припиненням незаконного браконьєрства та торгівлі слоновою кісткою та іншими продуктами дикої природи. Це заклик до можновладців з питаннями захисту середовища проживання диких слонів та забезпеченням заповідників та альтернативних місць існування домашніх слонів для вільного проживання .

Всесвітнє товариство, присвячене проблемам слонів, було засноване у листопаді 2015 року як громадська благодійна організація, звільнена від оподаткування. Товариство бере участь в організації щорічної акції, що носить назву Всесвітнього дня слонів. Патрісія Сімс є його президентом та виконавчим директором. Щороку до Міжнародного дня слонів Всесвітнє товариство слонів створює та поширює серед громадськості освітню інформацію щодо збереження слонів у всьому світі. Ця інформація надається громадськості безкоштовно через широкий спектр медіа-платформ, посібників для вчителів для навчальних програм та розповсюджується на веб-сайті організації. Бачення Всесвітнього товариства слонів полягає в тому, щоб щороку розширювати цю освітню роботу.

На рубежі 20 століття в Африці налічувалося понад 10 мільйонів слонів. Проте десятиліття браконьєрства та катастрофічних змін у середовищах існування призвели до жахливих наслідків для цих надзвичайно розумних та соціальних істот. На сьогодні налічується лише 415 000 особин. Пропонуємо вам ближче ознайомитися з особливостями слонів в цей надзвичайно важливий день не тільки для цих тварин, але й для фауни в цілому.

В сучасному тваринному світі слони мають два роди та 3 види. Так африканські слони підрозділяються на лісові та саванні. Лісові слони заселяють лісові тропіки західної частини Африканського континенту. У той час коли величні представники хоботових з другої підгрупи селяться у південноафриканських та східно-африканських саванах. Чисельність та площа населення цих тварин щороку стрімко зменшується через браконьєрство на слонів та бездумне руйнування їхніх природних помешкань. Для браконьєрів слони представляють величезну цінність через свої бивні, які мають надзвичайно високу ціну на чорному ринку. За останніми даними щороку з лиця Землі зникає від 50 000 до 70 000 тварин. Лише за сто років представників цього роду зменшилось на 2 000 000 особин.

Наступний вид – це азійські слони, їх ще називають індійськими. Вони населяють південну та південно-східну частину Індії, також зустрічаються ці тварини в Таїланді, Малайзії, В’єтнамі, Китаї, Бангладеші тощо.

Слони відрізняються великими габаритами. Довжина деяких особин сягає 5 м, а маса – 7 тонн. Слід зазначити, що африканські слони перевершують за розмірами азіатських. Також існують так звані карликові форми слонів.

Довгий хобот у слонів є досить розвиненим та слугує не тільки органом нюху. Завдяки його рухливості тварина може використовувати свій хобот для захоплення різних предметів, а також в якості ємності для води. Досить розвиненими є зуби у слонів. Наприклад, бивні ростуть упродовж усього життя, а бокові зуби змінюються декілька разів.

Подібно до хобота, який має багато функцій, вуха також відіграють багатофункціональну роль у великому організмі тварини. Так, окрім слуху, що є основним їхнім завданням, вони також охолоджують повітря навколо тіла. З’єднання хрящів та кровоносних судин вух, покриті тоненьким пластом шкіри. Коли на вулиці спекотно, вуха слонів не перестають рухатися, створюючи навколо себе приємний охолоджуючий вітерець. Це призводить до охолодження кровоносних судин, що розміщені на вухах, а потім, охолоджена кров рухається далі по судинах слона. Дослідження показують, що кров у вухах може охолоджуватися до 5-6 градусів Цельсія.

Ще одне призначення вух – показати свою агресію. Стосується це самців, які через активні рухи вух намагаються відігнати свого противника. Окрім цього, розставлені органи слуху надають тварині додаткового об’єму та грізності. Під час спарювання самці мають особливий запах, який поширюється на багато кілометрів.

Період життя тварин сягає 80 років, статева зрілість настає у віці від 15 до 20 років. Самки виношують своє потомство протягом двох років. Новонароджене слоненя має вагу до 100 кг.

Слон – тварина соціальна, та самці живуть окремо від самиць. Мами зі своїми слоненятами тримаються у групах по десять самиць з потомством, а самці утворюють окремі чоловічі групи, до яких може входити понад сотню особин.

Слони належать до тварин вегетаріанців. Щоб віднайти рослинну їжу, яку вони полюбляють, вони проходять десятки кілометрів в день. Тварини з легкістю долають болотисті та зарослі місцевості, також слони є хорошими плавунами і, попри свою велику вагу, з легкістю піднімаються на гірські схили.

Раціон харчування безпосередньо складається з тих рослин, які ростуть в регіоні проживання тварин. З допомогою своїх хоботів тварини зривають гілки з дерев, а з допомогою бивнів знімають з них листя. Африканські слони в день споживають понад 200 кг рослинної їжі та випивають стільки ж рідини. Що стосується азіатських представників цього роду, то вони їдять майже вдвічі менше, аніж їхні африканські родичі. Варто сказати, що травлення у слонів доволі слабке, через це їхній організм засвоює менше половини від усієї спожитої їжі.

Святкування цього дня буде цікавим як для дітей, так і для дорослих. Дату можна присвятити перегляду цікавих документальних фільмів, які розповідають про життя цих величних тварин. А ще краще відвідати зоопарк, покататися на слоні. Та щоб повністю проникнутися проблемою цих дивовижних та величних тварин, необхідно дізнатися про ті проблеми, з якими вони стикаються: браконьєрство та знищення природних  місць проживання.

Також варто сказати, що на честь Всесвітнього дня слонів, кампанія ООН за охорону навколишнього середовища (UNEP, Wild for Life) розгорнула захоплюючий досвід, який дозволяє спостерігати за цими ніжними гігантами в онлайн режимі. Інформацію про цей захід можна знайти на сайті, створеному спеціально на честь Всесвітнього дня слонів.

ОРГАНІЗАТОРИ СВЯТА ЗАКЛИКАЮТЬ:

  • Не купуйте слонову кістку та інші продукти дикої природи.
  • Відвідайте слонів у країнах, де вони живуть у дикій природі – туризм приносить користь економіці, забезпечує необхідні робочі місця, стримує браконьєрів та жорстоке поводження та надає вам можливість відчути красу, розум та емоційні здібності цих чудових велетнів.
  • Якщо ви хочете випробувати слонів у їхньому природному середовищі, вибирайте операторів екотуризму, які підтримують місцеві проекти із збереження слонів і ставляться до слонів з повагою та гідністю.
  • Дізнайтеся і підтримайте організації, які працюють над захистом середовища існування диких слонів та над пошуком рішень конфлікту між людиною та слонами.
  • Надайте підтримку організаціям, які працюють над припиненням незаконного браконьєрства та торгівлі слоновою кісткою та іншими продуктами дикої природи.
  • Підтримуйте організації, які будують природні заповідники та альтернативне середовище існування для одомашнених слонів, щоб вони могли вільно жити.
  • Дізнайтеся про культури корінних народів, які традиційно жили в гармонії із слонами.
  • Не купуйте каву, яка вирощується в тіні, а також продукти з пальмовою олією. Ці товарні культури вирощують на плантаціях, які знищили місця проживання слонів. Купуйте лише вироби з деревини, які мають сертифікат «Ради з управління лісами», яка сприяє відповідальному господарюванню лісів у світі – природного середовища існування слонів та іншої дикої природи.
  • Поговоріть про слонів у вашій школі. Створіть групу для вивчення слонів, щоб поділитися знаннями та ідеями про важке становище слонів та про те, що можна зробити, щоб забезпечити їхнє виживання в майбутньому.