Визначено перелік спеціальностей, які матимуть особливу підтримку держави при вступі

Через військове вторгнення Росії освітній процес в Україні зазнав змін. Так, у 2023 році випускники складатимуть національний мультипредметний тест (НМТ) замість ЗНО.

НМТ міститиме три блоки завдань, два з яких – обов’язкові, а третій – на вибір вступника. Обов’язкові навчальні предмети – українська мова й математика, а на вибір – історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика. Предмет, тестування з якого вступник бажатиме пройти на вибір, він зазначатиме під час реєстрації для участі в НМТ.

У Міністерстві освіти і науки затверджений перелік спеціальностей, яким надаватиметься особлива підтримка під час вступної кампанії 2023 року (у порядках прийому на навчання для здобуття фахової передвищої та вищої освіти).

Особливістю вступу на спеціальності, яким надається особлива підтримка держави, є те, що на них можна бути зарахованим на навчання за контрактом без результатів зовнішніх іспитів (НМТ, ЄВІ, ЄФВВ).

Цьогоріч до переліку включено 61 спеціальність, що користуватимуться підтримкою держави. Серед них – технічні, природничі науки, будівництво та архітектура, електрична інженерія, воєнні науки, безпека, педагогіка тощо.

Вступити на контракт на основі повної загальної середньої освіти, ступеня фахового молодшого бакалавра на ці спеціальності можна буде лише за результатами співбесіди або розгляду мотиваційних листів у закладі вищої освіти.

Особи, які планують вступити на контракт до магістратури на ці спеціальності, можуть використовувати результати фахового іспиту або розгляду мотиваційних листів.

Також для вступу на бюджетну форму навчання на ці спеціальності буде застосовуватись галузевий коефіцієнт, який дорівнює 1,02.

Галузевий коефіцієнт буде використаний для підтримки вступників з пріоритетним вибором (перша та друга пріоритетність) однієї зі спеціальностей, яким надається особлива підтримка.