Як нереститься підуст?
05_23

Підуст звичайний – риба родини коропових, поширений в європейських річок від Піренеїв і Альп на північ до Вісли і Неману та на схід до Дніпра. В Україні зустрічається майже в усіх добре проточних водоймах від пониззя Дунаю і річок Закарпаття до басейну Дніпра включно.

Прісноводна зграйна при донна риба, яка тримається місць з чистою проточною водою та твердим піщано-мулистим, глинистим або гальково – кам’янистим ґрунтом особливо вкритим нижчими водоростями. Статевої зрілості досягає у віці 2 – 4 роки, при довжині і масі тіла відповідно у самців 1620 см і 80-150 г, у самиць 21-28 см і 200-300г. Розмноження, під час якого риби збираються у великі зграї, з середини квітня, при температурі води 7-8°C масово у травні, при 10-13°C і закінчується в кінці травня – на початку червня при 16-20°C. Плодючість до 40 тис. ікринок. Ікра клейка, відкладається за один раз на ділянках із гальково – кам’янистим або гальково – піщаним ґрунтом. Вихід личинок з ікри відбувається за 2,5 – 3 тижні після її запліднення.

Молодь живиться дрібним планктоном, дорослі споживають переважно рослинність обростань ґрунту і підводних предметів.