Як виплачуватиметься одноразова грошова допомога родинам загиблих військових
385302478531

Призначення та виплата одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців у Міністерстві оборони України здійснюється відповідно до наказу Міністерства оборони України від 25.01.2023 року № 45, який затверджує Порядок і умови призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану (далі – Порядок).

Пунктом 1.2 вищезгаданого Порядку визначено, що одноразова грошова допомога (далі – ОГД) виплачується у разі загибелі військовослужбовців ЗСУ під час дії воєнного стану, а також смерті, а також смерті осіб, які померли внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого на військовій службі в ЗСУ у період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі в бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій росією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора в період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення (контузії, травми, каліцтва).

Водночас відповідно до пункту 1.3 Порядку сім’ям загиблих військовослужбовців згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» виплачується ОГД, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», крім громадян російської федерації або республіки білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Днем виникнення такого права є дата загибелі (смерті) особи, що вказана у свідоцтві про смерть. Право осіб на отримання ОГД визначається станом на дату загибелі (смерті) військовослужбовця.

У разі відмови однієї або кількох осіб, які мають право на отримання ОГД, від її отримання або якщо зазначені особи протягом трьох років із дня виникнення у них такого права його не реалізували, їхні частки розподіляються між іншими особами, які мають право на ОГД.

Така відмова засвідчується відповідно до Закону України «Про нотаріат» або інших нормативно-правових актів. Особам, які мають право на ОГД, виплата їхньої частки здійснюється незалежно від реалізації такого права іншими особами.

Якщо після призначення та виплати ОГД у повному розмірі за її отриманням звертаються інші особи, які мають на неї право, питання щодо перерозподілу суми такої допомоги між особами, які мають на неї право, вирішується за взаємною згодою осіб або в судовому порядку.

ОГД призначається й виплачується рівними частками всім особам, які мають право на її призначення та отримання, за їхньою особистою заявою чи заявою їхніх законних представників. Така заява подається до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки незалежно від місця реєстрації заявника.

Призначення й виплата ОГД не здійснюються у випадках, визначених статтею 16-4 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», зокрема якщо загибель (смерть) військовослужбовця є наслідком:

  • вчинення ним кримінального або адміністративного правопорушення;
  • вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння;
  • навмисного спричинення собі тілесного ушкодження, іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);
  • подання особою завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

Рішення про відмову у призначенні ОГД в установленому законодавством порядку до суду.

Виплата ОГД здійснюється поетапно.

На першому етапі – 1/5 від призначеної суми ОГД.

Залишок невиплаченої суми ОГД (4/5 від призначеної суми) – щомісячно, частками впродовж 40 наступних місяців.

Водночас членам сімей загиблих військовослужбовців за повний місяць, в якому загинули військовослужбовці, виплачується щомісячне грошове забезпечення та додаткова допомога у розмірі 100 тисяч гривень.