Якби кожен робив свою роботу чесно і добросовісно, то і відповідати не було б за що

Будь-який орган місцевого самоврядування формується для того, аби представляти та захищати інтереси людей. І дуже прикро, що замість того, щоб спрямувати всі сили і засоби на допомогу людям, шукаються підводні течії, камені та підступи. Однак, все по порядку.

Рішенням шістнадцятої сесії Новодністровської міської ради VII скликання від 27.09.2018 року №255 до міста Новодністровськ було приєднане село Ломачинці. Всі пам’ятають цю епопею. На мальовничу Ломачинецьку землю в процесі створення Новодністровської громади приїздило стільки посадовців, скільки,  мабуть, не бачив увесь район. Побував тут і спецпідрозділ поліції «Корд», напевно, також відстоювати думку жителів села. Не всі ломачинчани мали бажання бути частиною Новодністровської громади. Проте, її, все ж таки, створили.

Однак, ті ж самі жителі села Ломачинці звернулись до суду, таким чином, висловивши свою громадянську позицію. Рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду від 11 жовтня 2019 року у справі №824/1002/18-а зазначене вище рішення Новодністровської міської ради  про приєднання села Ломачинці  було визнано протиправним та скасоване, воно також  залишене без змін постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 26 лютого 2020 року у тій самій справі.

Село Ломачинці не є старостинським округом, оскільки рішення про приєднання села Ломачицні до Новодністровської міської ради визнано незаконним та скасовано. Всі наведені факти – відкриті і не вигадані. Є відповідні рішення суду. Чому це заперечує Новодністровська міська рада –  незрозуміло. Але, напевне, це комусь вигідно. Правову оцінку даній ситуації дадуть відповідні інстанції, однак, наразі не зрозуміло, чому про інтереси жителів села згадують тільки тоді, коли потрібно прикрити не дуже порядні рішення та дії.

Чому за роки існування ОТГ не зроблено нічого важливого для розвитку села Ломачинці? У соціальній чи культурній сфері, або ж задля благоустрою села? Або хоча б у сфері освіти, на яку Новодністровська ОТГ отримувала мільйонні дотації з державного бюджету, і не дала ні копійки, хоча б для того, щоб виплатити заробітну плату вчителям Ломачинецької школи?

Шановні «добродії», які так щиро вболівають за жителів села Ломачинці, згадайте, нарешті, про те, що люди – не інструмент, яким можна маніпулювати. Вони мають свої потреби та інтереси. Замість того, щоб шукати причину і обґрунтування,  чому працівники ДП «Сокирянське лісове господарство» на підпорядкованій їм території вжили тих, чи інших заходів, або ж, де копати могили, подумайте краще над тим, щоб допомогти районній лікарні придбати антибіотики для лікування хворих з важкою формою COVID -19, або ж купити засоби персонального захисту для сімейних лікарів Новодністровського центру первинної медико-санітарної допомоги, адже вони також люди і у них є сім’ї.

Офіційно заявляти про те, що кошти на допомогу Сокирянській районній лікарні для боротьби з коронавірусом виділені – не означає їх дати. Згідно договору про передачу міжбюджетних трансфертів, який Новодністровська міська рада пропонує Сокирянській районній раді підписати, передбачається, що кошти будуть перераховуватись рівними частинами – по 150 тисяч гривень – у квітні і у травні місяці. Враховуючи прогнози фахівців, пік захворюваності передбачається на кінець квітня місяця. І ніхто не може сказати,  скільки хворих буде у травні і якого ступеню важкості.   Перебування одного хворого з коронавірусом у важкому стані коштує лікарні близько 17 тисяч гривень у день, лікування триває мінімум 17 днів. Скількох хворих зможе лікувати районна лікарня на 150 тисяч гривень на місяць? Коштів не вистачить навіть для двох людей. А якщо  жителів міста Новодністровськ, яким буде необхідна медична допомога, буде 3 або 4, за що їх пропонує лікувати влада міста?  Чи можна вважати, що даний договір керівництво міської ради приймає в інтересах людей? А може хтось насмілиться сказати хворому – «приходь у травні, бо у квітні на тебе вже грошей нема»?

Насправді, не важливо, коли Новодністровською міською радою було прийняте рішення виділити кошти, – до відкритого звернення голови районної ради Василя Козака до депутатів Новодністровської міської ради, чи після. Головне – залишити позаду свої амбіції і, все ж таки, почати думати про інтереси людей, спільно працювати на їх благо. Адже, коли ти потрапляєш до лікарні, то, насправді, тобі байдуже,  кому і хто подобається, а кому – ні. Ти просто хочеш, щоб тобі допомогли. Пропонований Новодністровською міською радою договір голова районної ради Василь Козак – підписав. Адже, незважаючи ні на що, люди повинні отримувати допомогу.

Шановні пані та панове! Згадаймо, нарешті, що всі ми люди і, незважаючи на те, що дехто сприймає коронавірус досить легковажно, і вважає, що районна влада перебільшує проблему, пам’ятаймо, що COVID-19 не обирає, з ним не можна домовитись,  або прилякати. Або кинутись на нього зі звинуваченнями у всіх смертних гріхах. І дай Боже, щоб Україну минула та біда, яка нині поглинула Європу.