Завершився тиждень «Ми роду козацького діти» в дошкільному навчальному закладі № 2 « Барвінок» м. Сокиряни

Актуальним педагогічним питанням сучасності стає залучення нових поколінь до національної культури, оскільки кожний народ не просто зберігає виховні традиції й особливості, що історично склалися, але й прагне перенести їх у майбутнє, щоб не втратити національну особистість і самобутність.

Саме тому у дошкільному навчальному закладі № 2 «Барвінок»                       м. Сокиряни з 14.10 по 23.10 2014 року проведений тиждень «Ми роду козацького діти». Тиждень козацтва в установі розпочався в день Святої Покрови. І це не випадково, адже козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх і Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою воїнів – козаків.

Передувала цьому дню консультація для педагогічних працівників на тему: «Сутність і особливість козацької педагогіки», що забезпечило розширення знань педагогів про принципи ідей козацької педагогіки, підвищило інтерес до її історії.

В рамках тематичного тижня вихователями було проведено бесіди, тематичні заняття «Козаки і козачата», «Мандрівка на Січ», «Ми роду козацького діти», розвага «Козацькому роду нема переводу», організовано малюнок на асфальті «Усі ми діти матінки Землі» та оформлені осередки за козацькою тематикою у групах.

З метою збагачення дітей емоційними враженнями вихователі старшої групи Чосик В.М. та Юлик О.В.  розпочали заняття біля багаття, запросивши дітей у подорож до козацької Січі. Діти спостерігали за приготуванням смачного кулішу, а далі і пригощалися ним, співали козацьких пісень  та слухали звучання бандури. До  дітей середніх груп  (вихователі Кульбаба Г.Ю. та Вамеш Н.І.) завітали  «козаки», які  намагалися викликати у дітей цікавість до героїчного історичного минулого свого народу, виховати любов до рідного краю, здивування від зовсім нових невідомих предметів, які вони раніше не бачили та й не могли бачити в навколишній дійсності, ознайомили дітей з тим, як створювалась козацька община, як можна розпізнати козака від українця (зачіска «оселедець» та довгі закручені вуса). Всі заняття закінчувались іграми: «Козак на коні», «Визволення з полону», «Хто сильніший» та іншими.

На козацьку розвагу до дітей середньої групи, яку провела  інструктор по фізкультурі Отку Н.В., завітав козак Голота (вихователь Кузик С.І.).               Отку Н.В. було проведено різноманітні  естафети: «Почастуй коня», «Силачі», «Півники», «Перетягування каната», «Віджимання від підлоги», «Козак на сторожі Батьківщини», «Визволяй товариша» діти показали свою витривалість, бойовий дух, товариськість, згуртованість, вміння відчувати плече друга. А також проявили свої акторські здібності і таланти.

Козак Голота закінчив свято – розвагу словами:

Душу – Богу!

Життя – Батьківщині!

Серце – людям!

Честь – нікому!

Слава козакам!

Слава Україні! Та побажав всім присутнім , щоб ці слова служили дороговказом для них.

Проведені заходи протягом тижня  закріпила знання дітей про славне минуле українського народу, боротьбою за волю, незалежність, віру та щастя, виховує у дітей любов до рідної України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 + 3 =