Звернення Сокирянського міського голови Василя Козака з нагоди 80-х роковин від початку масових розстрілів у Бабиному Яру
24361181_n

Дорогі земляки!

Цими останніми вересневими днями ми вшановуємо 80-ті роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру.

Важка незагоєна рана в історії України, коли жертвами злочину стали близько півтора мільйона українських євреїв. В роки Другої світової війни нацисти знищили їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту.

До цього ж часу євреї були частиною української культури, а їх громади існували у селах, містечках та містах України. Жили євреї і на Сокирянщині. У липні 1941 року у місті Сокиряни німецькі окупанти організували концтабір, куди інтегрували понад 2000 євреїв. Їх морили голодом, знущалися, утримували в антисанітарних умовах. А у листопаді того ж року впродовж тижня замучених і заляканих людей із табору розстріляли.

Більшість населених пунктів України мають свої більші чи менші «бабині яри» – місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв.

Однак нацистська операція в Бабиному Яру 29-30 вересня стала однією з масштабніших каральних акції Другої світової.

Пам’ять про трагедію попри все залишається живою. Ми повинні знати історію, аби не тільки вшанувати пам’ять про загиблих, але й для того, щоб не дати забути молодому поколінню, скільки крові було пролито на цій землі. Хай подібне ніколи більше не повториться!

Вічна пам’ять загиблим у Бабиному Яру та всім жертвам Другої світової війни.